Biologische groenten en fruit: wat is het en waar koop je het?

Leef jij bewust en wil je ook bewuster eten? Kies dan voor biologisch fruit en biologische groente. Het voordeel van biologische producten is dat het in de meeste gevallen gezonder is. Er zijn meer vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten aanwezig in biologische groente. Ook gifstoffen zal je niet vinden in biologische producten want het gebruik hiervan is strikt verboden.

Wanneer is groente of fruit biologisch?

Biologische groente en fruit mag alleen zo genoemd worden als bij het telen ervan geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Boeren en tuinders besteden veel aandacht aan de basis, een vruchtbare bodem waarin de groenten en fruit goed kunnen groeien. De grond wordt bemest met dierlijke mest en organisch compost.

Schadelijke insecten worden bestreden met natuurlijke vijanden zoals andere insecten of vogels. Ook onkruid wordt niet met chemische middelen bestreden. Elk jaar of elke paar jaar vindt er wisselteelt plaats. Dit betekent dat hetzelfde gewas niet telkens in dezelfde grond geplant wordt. Dit gebeurt om uitputting van de grond te voorkomen.

Biologische groente met een keurmerk

Biologisch fruit en biologische groente herken je aan het groente EU-bio logo met een blaadje. De term biologisch is wettelijk beschermd en voedingsmiddelen die aan de eisen voldoen, ontvangen het EU-keurmerk. Deze producten vind je tegenwoordig niet alleen meer in reformwinkels. Ook in supermarkten kan je prima terecht voor biologische producten.

Voordeel biologisch eten

Biologisch eten is beter voor het milieu en past bij een duurzame leefstijl. Ook komt het de smaak in veel gevallen ten goede. De smaak van je tomaten of je appels is veel natuurlijker. Waar niet-biologische tomaten vaak wat waterig smaken, is dat bij biologische tomaten zeker niet het geval. Draag jij het milieu een warm hart toe? Door biologisch te eten lever je een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit, neemt het verbruik van CO2 af en wordt afval hergebruikt.

Je eigen groenten telen

Je biologische producten koop je eenvoudig in de supermarkt, maar je kan ze ook zelf telen in je eigen moestuin. Dit is niet zo moeilijk als het lijkt en ook heb je niet zoveel ruimte nodig. Je eigen aardbeien of kerstomaten plant je in een terracottapot op het balkon. Heb je wat meer ruimte? Courgettes, komkommer en sla uit eigen tuin smaken extra lekker. Zelf geteeld of gekocht, biologisch is de beste keus.