Soja en oestrogeen: hoe zit dat?

Er doen allerlei verhalen over soja en oestrogeen de ronde waardoor je wellicht gaat twijfelen over het gebruik van soja. Dat is zonde, omdat soja grote gezondheidsvoordelen heeft en een goede vleesvervanger is. Wij scheppen duidelijkheid over soja en oestrogeen.

Wat zit er in sojabonen?

Sojabonen zijn net als andere peulvruchten rijk aan eiwitten, koolhydraten, mineralen en B-vitaminen. Het voedingscentrum adviseert dan ook om eens per week peulvruchten te eten in plaats van vlees. Daarnaast zitten in soja isoflavonen. Dit zijn oestrogeenachtige plantenstoffen die lijken op estradiol, een hormoon dat ons lichaam zelf aanmaakt. Het valt in de groep oestrogenen. Oestrogenen verhogen de kans op borstkanker en dat is waarom mensen huiverig zijn voor soja.

Sojabonen en hormonen

Als je lichaam lang wordt blootgesteld aan oestrogeen verhoogt dit je risico op borstkanker. Een vroege menstruatie en een late menopauze kunnen de kans op borstkanker vergroten. Het gaat hierbij om het oestrogeen dat je lichaam zelf aanmaakt en niet om fyto-oestrogenen, oftewel de plantaardige oestrogenen die in soja zitten.

Wetenschappers kunnen het nog niet met zekerheid zeggen, maar het is mogelijk dat fyto-oestrogenen de schadelijke werking van oestrogeen juist tegen kunnen gaan. Ze nemen de plek in van het oestrogeen in je lichaam en verdringen deze zo. Er wordt ook wel gedacht dat fyto-oestrogenen ervoor zorgen dat mannen vrouwelijke lichaamskenmerken krijgen, zoals borstvorming. Ook dit is niet bewezen.

Soja kan je met een gerust hart eten

Net als met veel voedingsmiddelen geldt ook voor soja dat je het prima kunt eten als je het maar met mate doet. Bij een normale consumptie kan soja zelfs gezondheidsvoordelen hebben, zoals een verlaging van het risico op niet-hormoongevoelige borstkanker, het verminderen van overgangsklachten en het verlagen van het cholesterolgehalte. Gebruik je schildkliermedicijnen wees dan wel wat voorzichtiger en overleg met je huisarts voordat je iets verandert in je sojaconsumptie.

Ga ervan uit dat twee porties soja per dag volkomen veilig zijn. Denk daarbij aan een kwart blok tofu, een glas sojamelk of een halve kop sojabonen. Dit is goed voor ongeveer 25 mg isoflavonen.

Variatie is belangrijk

Ben je vegetariƫr of wil je niet elke dag duurzaam vlees eten en staat er als vervanging regelmatig soja op het menu? Sojaproducten passen zeker bij een gezond voedingspatroon. Hou er rekening mee dat je gevarieerd eet en kijk ook naar alternatieven voor soja. Op deze manier kan jij gewoon soja blijven eten en heeft het plantaardige oestrogeen geen negatief effect op je lichaam.