Is duurzaam eten duurder?

EU biologisch

Duurzaam eten. In iedere straat zie je tegenwoordig wel restaurantjes met duurzame gerechten op de kaart. We denken steeds meer na over de gevolgen die het voedsel dat wij nuttigen, heeft op mens, dier en milieu. En dit is maar goed ook want 20 – 35% van de milieubelasting en CO-2 uitstoot komt van voedsel. Bij duurzaam eten denk je misschien, oke. Maar heeft dit dan ook invloed op m’n portemonnee? Is duurzaam voedsel veel duurder dan ‘normaal voedsel’?

Wat is duurzaam eten?

Je eet duurzaam wanneer het voedsel bijdraagt aan het verlagen van de milieu-impact. Een belangrijk voorbeeld is bijvoorbeeld voedselverspilling. Wanneer je geen voedsel meer weggooit en netjes kookt volgens de aangegeven hoeveelheden voorkom je voedselverspilling. Daarnaast kun je maaltijden hergebruiken. Gebruik de groenten uit je pasta die je over hebt bijvoorbeeld voor je lunch de volgende dag. Een andere belangrijke tip is om minder rood en bewerkt vlees te eten. Rood vlees is belastend voor het milieu. Vervang het rode vlees bijvoorbeeld eerst door duurzame vlees en vis. Helemaal geen vlees en vis eten kan natuurlijk ook. 

Is duurzaam eten duurder?

Veel mensen denken dat duurzaam eten ook direct duurder is. Dit hoeft zeker niet zo te zijn. Dit hangt er helemaal vanaf wat je koopt en hoe vaak je het koopt. Er kunnen wel kleine verschillen zijn. Een vrije uitloop ei met keurmerk is bijvoorbeeld 2,5 cent duurder dan een ‘normaal ei’. 

  • Vlees of vis. Vlees of vis is duur. Wanneer je gaat voor duurzame vlees of vis zal het ook nog steeds duur zijn. Duurzamer eten betekent echter ook regelmatig vlees vervangen door vis en vis- of vlees vervangen door peulvruchten. Wanneer je dit voedingspatroon aanhoudt, heeft dit een positief effect op je uitgaven. Je koopt namelijk minder vaak dure producten als vlees en vis. 

Het kan dus zijn dat duurzame producten iets duurder zijn dan de reguliere producten. Dit is echter logisch. Bij deze producten is er namelijk meer zorg besteedt aan mens, dier en milieu. Dit gaat tezamen met een kostenplaatje. Maar zeg nou zelf: betaal jij liever een paar cent minder of een paar cent meer wanneer je weet dat de dieren bij het tweede product een veel beter leven hebben gehad? 

Vis

Is biologisch eten duurder?

Biologisch eten is wel een stuk duurder. Dit komt ook omdat hier beter wordt gezorgd voor de dieren, mensen en het milieu. Voorbeeld: Een biologische tomaat staat met zijn wortels in de grond en krijgt de tijd om zich te voorzien van kleur en smaak. Biologische landarbeiders worden niet blootgesteld aan pesticiden en biologische dieren hebben een veel groter leefgebied dan andere dieren. Hier is natuurlijk meer geld voor nodig, waardoor biologische producten duurder kunnen zijn. 

Biologisch eten ‘goedkope oplossing’ voor de toekomst

Toch is biologisch eten niet zo duurder als we denken. Niet-biologisch eten heeft namelijk een negatieve invloed op het milieu. Op de lange termijn betaalt men meer voor vervuiling, afbraak van bodemvruchtbaarheid, armoede en biodiversiteit. Dan kun je het beter maar gelijk goed doen en ietsje meer betalen voor biologische maaltijden. 

> Is biologisch vlees wel zo biologisch?

Hoe weet je of een product duurzaam is?

Een duurzaam product herken je vaak aan een keurmerk. Er zijn honderden keurmerken. Een belangrijke op het gebied van duurzaamheid is bijvoorbeeld het ‘Beter Leven-keurmerk’. Dit keurmerk laat aan de hand van sterren zien in hoeverre er is nagedacht over de leefomstandigheden van mens, dier en milieu. Wanneer er drie sterren op een product staan, heeft een dier bijvoorbeeld een fijne leefomgeving gehad met veel ruimte. Bij één ster is er wel gedacht aan goede omstandigheden maar kan dit nog beter. Dit is een goede maatstaf om voor jezelf naar te kijken.