Is couscous koolhydraatarm?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om koolhydraatarm te eten en dat kan op verschillende manieren. Als je op zoek gaat naar voedingsmiddelen die weinig of geen koolhydraten bevatten, dan is het natuurlijk belangrijk dat je op voorhand wat onderzoek doet.

De basis van het voedingspatroon van veel mensen zijn nog altijd granen, zoals tarwe, spelt of haver. Een van de producten die uit tarwe voortkomt, is couscous. De vraag is nu: is couscous koolhydraatarm of niet? En wat maakt couscous gezond, of misschien minder gezond? Het antwoord op deze vragen vind je hier!

Wat is couscous precies?

Couscous is de naam voor een product dat gebaseerd is op kleine korreltjes tarwemeel die met water gemengd zijn. Over het algemeen kan gezegd worden dat couscous dus gezond is, omdat het gewoon een combinatie van een natuurlijk voorkomende graansoort en water. Couscous is een basisvoedingsmiddelen in verschillende soorten keukens, en dan vooral die van het Midden-Oosten. Tegenwoordig is de graansoort echter ook in trek in het westen, in landen als Nederland en België.

Is couscous koolhydraatarm?

Is couscous koolhydraatarm? Nee want couscous bestaat uit kleine bolletjes tarwe. Tarwe s een graansoort en de meeste graansoorten bevatten een relatief grote hoeveelheid koolhydraten. Die koolhydraten zijn dan weer belangrijk om het lichaam van de nodige energie te voorzien om optimaal te functioneren. Er bestaan natuurlijk wel verschillende soorten couscous, die qua koolhydraatinhoud een beetje zullen variëren. Over het algemeen kan je couscous echter niet beschouwen als een koolhydraatarm product.

Is couscous een duurzaam product?

Als je het niet erg vindt om koolhydraten te eten, dan is het misschien wel interessant om te weten dat couscous een erg duurzaam product is. Dit is vooral te danken aan het feit dat het afkomstig is van gewone tarwe. Het verbouwen van deze graansoort heeft volgens officiële studies een heel lage klimaatbelasting. En dat maakt couscous dan ook een goed voedingsmiddel voor zij die de gezondheid van het milieu belangrijk vinden.

Is couscous gemakkelijk te koken?

Duurzaamheid en gezondheid zijn belangrijk, maar couscous is daarbij ook een goede keuze als voedingsmiddel omdat het gemakkelijk te koken is. Dit maakt het niet enkel handig als je het druk hebt, maar voegt ook nog eens toe aan de duurzaamheid van het product. Hoe minder lang je granen moet koken, hoe minder water en energie je nodig hebt. Een klein verschil, maar uiteindelijk zal dit dus toch een positieve invloed hebben op het milieu én je energiefactuur!

Couscous is niet koolhydraatarm, maar is het gezond?

Vaak wordt koolhydraatarm gelijkgesteld aan gezond, maar dat is niet altijd het geval. Zo gaat het bij couscous om een natuurlijk product, waardoor je zeker kunt zijn van een gezond product. Couscous bevat complexe koolhydraten die je lichaam energie geven, maar ook belangrijke mineralen en vitamines zoals magnesium, haast alle B vitamines, fosfor en nog veel meer. Als je niet koolhydraatarm maar dus wel gezond en duurzaam eet, dan hoort couscous zeker thuis op je volgende boodschappenlijstje!