Welke vitamines slikken?

Als je je gezondheid belangrijk vindt, dan besteed je ongetwijfeld heel wat aandacht aan je voeding en bewegingspatroon. Naast natuurlijke voedingsmiddelen en regelmatig sporten zijn er echter nog andere dingen die je kunt doen om gezonder te leven op een duurzame manier: vitamines nemen.

Vitamines zijn een verzameling levensbelangrijke stofjes die verschillende functies vervullen in het lichaam. Het zijn er echter heel wat en veel mensen weten niet zo goed: welke vitamines slikken is nu een goed idee? Hier lees je daar meer over!

Welke vitamines slikken? Een overzicht

Vitamines zijn, net als mineralen, stoffen die voorkomen in voedingsmiddelen, maar sommige worden ook door het lichaam aangemaakt. Als je gevarieerd en gezond eet, heb je normaal gezien geen tekorten aan deze vitamines. Toch zijn supplementen een goed idee, aangezien veel voedingsmiddelen tegenwoordig niet altijd meer in voldoende mate voorkomen bij nieuwe voedingspatronen.

Overzicht van de vitamines die je kunt slikken:

1. Vitamine C

Vitamine C is zonder twijfel een vitamines die een plaatsje verdient op deze lijst en dat heeft verschillende redenen. Zo is vitamine C verantwoordelijk voor de opbouw van collageen, een belangrijk bestanddeel van lichaamsweefsel. Daarbij is het ook een antioxidant tegen ontstekingen, infecties en inflammatie in het lichaam.

2. Vitamine D

Vitamine D is ook belangrijk en mag niet ontbreken, zeker aangezien we wonen in een land waar de zonneschijn soms ver te zoeken is. Het lichaam maakt deze vitamine immers aan als reactie op zonlicht en hij is belangrijk voor sterke botten, een efficiënt immuunsysteem en nog veel meer. Vitamine D is daarbij extra belangrijk voor kinderen tot 4 jaar omdat het mede bijdraagt aan de groei van de beenderen en ontwikkeling van het immuunsysteem!

3. Vitamine B12

Zij die erg gezond eten en misschien zelfs dierlijke producten minderen of weglaten, doen er goed aan een vitamine B12 supplement te slikken. Vitamine B12 is verantwoordelijk voor een goede werking van een zenuwstelsel, maar is enkel aanwezig in bacteriële vorm (meestal in dierlijke producten). Voor vegetariërs en veganisten is B12 dus zeker aangeraden!

4. Vitamine B2 en B6

Ten slotte neem je best ook vitamine B2 en B6, twee van de belangrijkste vitamines voor een efficiënt metabolisme en een goede verbranding van voedingsstoffen. Veel chronische gezondheidsproblemen, zoals schildklierproblemen door een traag metabolisme, zijn het gevolg van een tekort aan deze B vitamines.

5. Vitamine K

Ten slotte is ook vitamine K een goede kandidaat om als supplement te nemen, omdat hij mede bijdraagt aan de vorming en het behouden van gezonde bloedvaten. Daarbij komt vitamine K ook niet in heel veel voedingsmiddelen voor, waardoor het risico op een tekort nog groter is.

De meerwaarde van vitamines slikken

In principe hoef je geen vitamines te slikken als je je houdt aan een gezond voedingspatroon. Zoals reeds gezegd voldoet de kwaliteit van voeding tegenwoordig niet altijd aan de vereisten voor het lichaam. Daarbij halen tal van factoren de vitamines die wel aanwezig zijn uit ons lichaam. Denk maar aan stress, vervuiling in de lucht, een tekort aan slaap, cafeïne en nog veel meer. De juiste vitamines slikken is dan essentieel om het lichaam in goede conditie te houden.