Wat is vegetarisch?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegetarisch te eten, en dat heeft natuurlijk verschillende redenen. De vegetarische leefstijl heeft de laatste decennia aan populariteit gewonnen, en je vindt online én offline dan ook steeds meer informatie en advies in verband met deze manier van eten en leven. Wil je graag meer weten over vegetarisme, wat de voordelen ervan zijn en hoe je het kunt integreren in je eigen leven? Lees dan snel verder!

Uitleg van het begrip ‘vegetarisch’

Wat is vegetarisch? Vegetarisme is een manier van eten waarbij je bepaalde voedingsmiddelen zoveel mogelijk gaat mijden. Het gaat dan vooral om dierlijke producten. Denk hierbij aan:

 • Rood vlees
 • Kip
 • Vis
 • Orgaanvlees

Bij een vegetarisch eetpatroon eet men wel dierlijke producten maar geen producten die gemaakt zijn van het dier zelf. Producten als eieren en kaas horen dus wel thuis in dit eetpatroon, aangezien deze eigenlijk bijproducten zijn van dieren.

Wat is het verschil tussen vegetarisch en vegan?

Het vegetarische eetpatroon is de laatste decennia erg populair geworden maar ook kiezen steeds meer mensen voor een vegan levensstijl. Het grote verschil tussen beide is dat bij een veganistisch eetpatroon helemaal geen dierlijke producten gegeten worden. Dus ook niet de bijproducten als kaas, eieren of andere producten die afkomstig zijn van dieren.

Wat zijn de voordelen van het vegetarische eetpatroon?

Het vegetarische eetpatroon is erg populair, en dat heeft te maken met de voordelen die het biedt op het vlak van gezondheid én duurzaamheid. Hieronder enkele van de belangrijkste:

 1. Vegetarisch eten is goed voor je gezondheid
  Een van de grootste voordelen van het mijden van dierlijke producten als rood vlees en bijvoorbeeld kip is dat het risico op aandoeningen aan het hart een stuk kleiner worden. Studies hebben aangetoond dat conventioneel gekweekt rood vlees heel wat ongezonde stoffen bevat, zoals bijvoorbeeld een grote hoeveelheid aan verzadigde vetten en antibiotica, die de gezondheid van het menselijke lichaam niet ten goede komen. Zij die deze voedingsmiddelen mijden, hebben over het algemeen een gezonder lichaam én leven dus langer. Een win-winsituatie!
 2. Vegetarisme draagt bij aan het milieu
  Daarbij is het vegetarische eetpatroon ook een goede manier om het milieu een handje te helpen. Dit komt doordat het kweken van dieren die voor de vleesproductie bestemd zijn heel wat landbouwgrond, water en andere grondstoffen vereist.
  Een andere manier waarop vegetarisme bijdraagt aan het milieu, is doordat de uitstoot van bepaalde gassen, waaronder CO2, zo vermindert. Bij het houden van vee en andere dieren om zo voor het vlees te zorgen, komen immers onder andere kooldioxide, maar ook methaangas vrij. Dieren die vegetatie herkauwen, produceren een grote hoeveelheid van deze gassen als ze eten verteren. Daarbij zitten deze gassen ook in grote hoeveelheden in de mest die deze dieren produceren – wat dan weer niet zo goed is voor het milieu!
 3. Vegetarische producten zijn lekker
  Ten slotte is vegetarische tegenwoordig ook gewoon een goed alternatief voor mensen die heel lekker willen eten. Er bestaan tal van vervangingsproducten, die je in de supermarkt kunt vinden of online kunt kopen. Aangezien steeds meer voedingsbedrijven en grote ketens investeren in duurzamere producten, wordt het aanbod aan vegetarische voedingsmiddelen ook alsmaar groter! Of wat dacht je van de vegetarische frikandel? Ook deze is tegenwoordig te verkrijgen.

Kies voor vegetarisch en doe jezelf én het milieu een plezier

De vraag: “Wat is vegetarisch?”, heeft hier een duidelijk antwoord gekregen. Wil jij duurzamer en gezonder gaan leven, zonder dat je daarvoor minder lekker hoeft te eten? Dan is de vegetarische leefstijl misschien wel een goed alternatief. Een andere optie is om dit voor een aantal dagen per week te doen.