Asperges kopen: dit moet je weten

Asperges zijn een van de gezondste groentes die er zijn, en als je de juiste aankoop doet is het mogelijk om er ook duurzamer mee te eten. Veel mensen weten echter niet zo goed hoe dat moet. Asperges zijn een van de gezondste groentes die je kunt eten. Ze bevatten een grote hoeveelheid vitamine K, C, B1, B2 én foliumzuur. Hierdoor hebben een ze een positief effect op de bloedstolling in het lichaam, maar ook bijvoorbeeld het immuunsysteem en de opbouw van huid, haar en botten. Hoe zorg je er nu voor dat je duurzame keuzes maakt als je asperges koopt? En waarop moet je zoal letten als je asperges wilt kopen of koken? Hieronder vind je enkele handige tips en interessant advies!

Handige tips bij asperges kopen en eten

Duurzaamheid is troef tegenwoordig, en dat betekent dat iedereen beter duurzame keuzes maakt op het vlak van voeding. Hieronder vind je meer tips over duurzamer eten met asperges:

1. De juiste asperges kopen

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste asperges koopt en dan hebben we het vooral over de versheid. Je kan groene asperges kopen of witte asperges kopen, dus het spreekt voor zich dat deze er anders uitzien. Let er echter altijd op dat de kopjes van de asperges gesloten zijn en een blanke kleur hebben.
Daarbij mag de stengel van de asperge ook niet verkleurd zijn en is het beter als je kiest voor asperges waarvan de uiteinden vers en glad zijn. Vermijd houterige stelen, en laat asperges die wat zuur ruiken liever links liggen. Ten slotte is het een goed idee om asperges te kiezen die er fris uitzien, aangezien deze groente nogal snel uitdroogt!

2. Koop je asperges op het juiste moment

In Nederland en België zijn asperges ongeveer vanaf het begin van februari verkrijgbaar, tot eind juni. Traditioneel liep het aspergeseizoen in Nederland van eind april tot 24 juli, maar tegenwoordig kan je ze ook gemakkelijk al in februari in de winkels vinden.
Dit is belangrijk om te onthouden, omdat je dan zeker bent dat de groenten die je koopt uit eigen land zijn. Groenten die uit andere lande getransporteerd zijn, zijn vaak niet alleen minder vers maar brengen meestal ook heel wat plastic en andere verpakking met zich mee. Niet bepaald duurzaam dus!

3. Het belang van je asperges goed bewaren

Als je duurzamer wilt eten en koken, dan is het belangrijk dat je voedselverspilling helpt tegengaan. Dat kan door je asperges op de juiste manier te bewaren. Zorg voor een koele ruimte, van 1 tot 4 graden Celsius, vooral voor groene asperges. Ook is de ruimte waarin je ze bewaart best vochtig en bewaar je ze beter niet langer dan 1 tot 3 dagen. Om ze langer vers te houden, kan je de asperges in een theedoek wikkelen of invriezen. Witte asperges bewaar je dan weer best in een plastic zakje dat goed gesloten is, maar je kan ze ook tot wel een jaar ingevroren bewaren aan een maximale temperatuur van -18 graden Celsius!

4. Hoe maak je asperges schoon?

Een groot deel van de kwaliteit van asperges is afhankelijk van de manier waarop je ze schoonmaakt. Als je kiest voor traditioneel geproduceerde asperges is dit erg belangrijk, aangezien er in dat geval waarschijnlijk meer pesticiden op zitten. Kies je voor biologische asperges, dan was je ze best ook, maar het is minder essentieel. Groene asperges hoef je niet te schillen, maar het is wel beter als je de houtachtige onderkanten verwijdert. Laat de asperges ten slotte tot op het moment dat ze koken in het water zitten, zodat ze sappig blijven!

Duurzaam, gezond én lekker koken met asperges

Asperges zijn een gezonde groente, zeker als je ze in seizoen koopt en de juiste soort aanschaft. Bovenstaande tips kunnen je zeker helpen om op een correcte manier met asperges te koken, en dat is alvast een goed begin van een duurzaam voedingspatroon!