Niet elke korrel rijst is hetzelfde

Kijk je in het schap van de supermarkt dan heb je een enorme keuze tussen allerlei verschillende soorten rijst. Naast de keuze uit witte of bruine rijst zijn er andere aspecten die belangrijk zijn. Denk hierbij aan de ontwikkeling van biologische landbouw en aan duurzaamheid. Hier gaan we iets dieper op in omdat het belangrijk is voor onze keuze van de rijst die we willen eten. 

Gezond product: de zilvervliesrijst

Is het ooit begonnen met een mooie grote witte korrel, nu heb je de keuzes uit veel meer varianten. De witte rijst is namelijk naast de oneetbare schil ook ontdaan van het vlies. Dit zilvervlies of zemel zit nog wel aan de bruine rijst. Juist in dit zilvervlies zitten de meeste belangrijke voedingsstoffen met gezonde vitamines en mineralen.

Dat is ook de reden waarom zilvervliesrijst opgenomen is in de schijf van 5 van het Voedingscentrum. In deze schijf  staan producten die zorgen dat je gezonder eet. Zilvervliesrijst is een volkoren product en dit heeft meer gezonde voedingsvezels in zich. Dit maakt onder andere de kans kleiner op hart- en vaatziekten en darmkanker. 

Biologische rijst

Biologische rijst is rijst die geproduceerd is zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Nu groeit rijst in water en daar heb je weinig onkruid. Maar voor bijvoorbeeld de opslag van rijst zie je wel dat containers ontsmet worden met chemische middelen. En daar blijft soms een restje van achter. Voor dit ontsmetten moet een rijstboer dus andere nieuwe technieken gaan gebruiken om zijn rijst biologische te mogen noemen. Dit kun je herkennen door het gebruik van het Europees biologisch keurmerk, groen met een blad van sterren. 

Duurzaamheid 

Bij het kopen van rijst wordt het steeds belangrijker wat er in de hele procesketen met de rijst gedaan wordt. Zo is In 2011 gestart met het Sustainable Rice Platform om een gezicht te geven aan de duurzame rijstproductie. Het doel van het SRP is om focus te leggen op het   milieu en de leefomstandigheden van de rijstboeren. Ook hun inkomen is belangrijk bij een duurzame handel van de rijst. Een voorbeeld is de basmatirijst met SRP-keurmerk van Lassie. Deze rijst wordt geteeld in Pakistan. 

Het SRP is een samenwerking met de vele verschillende kleine boeren en met grote spelers als Olam Rice, Mars, Kellogs en Lassie. Het is klein begonnen maar groeit steeds verder. In 2020 is Lidl aangesloten waardoor sinds vorig jaar mogelijk is om in Nederland deze duurzame rijst te kopen. De verwachting is dat meer supermarkten dit initiatief zullen volgen.  

Samenwerking

Al met al hoeven de verschillende keurmerken elkaar niet uit te sluiten. Door meer samen te werken, kunnen ze bij elkaar komen. Al met al wordt er bij de keuze van welke rijst je koopt een beroep op je gedaan. Kijk wat jij belangrijk vindt!