Kiezen voor onbewerkt eten is gezonder dan kiezen voor bewerkt eten. Onder onbewerkt eten verstaan we het eten waar vaak geen extra stoffen aan toegevoegd worden waardoor het product langer houdbaar is. Ook worden er aan producten smaakmakers toegevoegd. Hierdoor is het product kruidiger. Iets wat het product vaak lekkerder maakt. Toch zijn deze smaakmakers lang niet altijd heel erg gezond. Het is dus slim om te gaan voor onbewerkt eten. Maar wat zijn nu precies de voordelen van onbewerkt eten? En hoe maak je dit onbewerkte eten dan lekker wanneer je de smaakmakers mist?
Onbewerkt voedsel heeft minder calorieën
Bewerkt voedsel is eigenlijk al het voedsel dat niet rechtstreeks uit de boom of uit de grond komt. Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst van het pak cornflakes of het potje babyvoeding. Je ziet er vaak veel kunstmatige ingrediënten en conserveringsmiddel op staan. Deze ingrediënten brengen allemaal calorieën met zich mee. Al met al krijg je veel meer calorieën binnen bij bewerkt voedsel. Bij onbewerkt voedsel krijg je wat je koopt. Er zitten geen toevoegingen bij.
Je voelt je er beter door
In bewerkt voedsel zitten heel veel ingrediënten die negatieve effecten kunnen hebben op je gezondheid. Zo bevat veel voedsel MSG, nitraten en nitrieten. Van dit voedsel kun je hoofdpijn krijgen. Daarnaast kan een snack (iets zouts of ijs) zorgen voor een slecht slaapritme. Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel omhoog gaat. Hierdoor heb je ‘s nachts honger en dan word je wakker. Het is dus beter om een onbewerkte snack te nemen, zoals een appel of handje noten.
Meer voedingsstoffen
Wanneer je kiest voor onbewerkt voedsel, kies je voor een bewust eetpatroon en dit is over het algemeen gezonder. Je weet namelijk wat je eet en voegt zelf de kruiden en andere smaakmakers toe die jij wilt. Wanneer je onbewerkt eet, gebruik je waarschijnlijk pakjes en zakjes. Deze pakjes en zakjes bevatten vaak veel meer ingrediënten. Niet alle toevoegingen zijn slecht. Het kan dus best zijn dat onbewerkte producten meer voedingsstoffen bevatten. Het is dus niet per se zo dat er in onbewerkte producten meer voedingsstoffen zitten. Er zitten meer ingrediënten in waardoor er ook ongezonde vetten binnen komen en smaakmakers. Dit is het belangrijkste verschil.
Beter voor mens, dier en milieu
Onbewerkt voedsel is dus beter voor ons lichaam. Er zitten minder vetten in en we zijn ons bewuster van wat we eten. Onbewerkt voedsel is daarnaast ook duurzamer, en dus beter voor mens, dier en milieu. Je kunt bijvoorbeeld onbewerkte groenten en fruit halen bij de lokale boer. Je krijgt hier standaard de groenten die op dat moment zijn geoogst. In de supermarkt kun je tegenwoordig alles halen; ook producten die normaal op een heel ander moment in het jaar worden geoogst. Hoe kan dit? Aan deze producten worden dus ingrediënten toegevoegd die invloed hebben op de houdbaarheid. Hierdoor kun je de producten langer bewaren. Wanneer je producten bij de boer haalt, houd je dus rekening met milieu. Daarnaast is het een duurzame manier van eten. Je koopt geen pakjes en zakjes en dus veel minder plastic.
Je valt eerder af
Bewerkt voedsel bevat minder calorieën. Daarnaast zijn onbewerkte producten eigenlijk altijd gezond; denk maar aan fruit en groenten. Je eet dus automatisch alleen maar gezonde producten. Hierdoor zal je dagelijkse inname van koolhydraten naar beneden gaan. Dit kan vervolgens een positief effect hebben op je gewicht. Super toch! Stoppen met dat bewerkte voedsel dus.
→ Lees hier hoe je onbewerkt eet
→ Lees hier andere voordelen van onbewerkt eten