Milieubewust eten: 4 redenen om dit wél te doen

duurzaam eten trends

Bewust omgaan met alles wat je eet is belangrijk. Door te kijken naar de ingrediënten van etenswaren kun je zien wat de herkomst is van een product, welke ingrediënten het bevat, van welk dier een vleesproduct komt en onder welke leefomstandigheden het dier heeft geleefd. Door milieubewust naar de producten te kijken, maak je jezelf veel meer bewust van de gevolgen die je aankopen hebben op mens, dier en milieu. We vertellen je graag waarom je milieubewuster om moet gaan met wat je eet en wat dit precies inhoudt. 

Wat is milieubewust eten?

Wanneer je milieubewust eet, houd je rekening met mens, dier en milieu. Het is dus belangrijk om in de supermarkt goed te kijken naar bijvoorbeeld Fairtrade, Bio of Beter Leven keurmerken. Je kunt op verschillende manieren milieubewust eten. De eerste en belangrijkste tip om bewust om te gaan met eten minderen met het eten van vlees. Misschien vind je het lastig en ben je echt een vleesliefhebber, maar vlees is het belangrijke product dat een negatieve impact heeft op het milieu. Vlees is de oorzaak van 40% van de klimaatbelasting. Wanneer we dus massaal minderen met het eten van vlees is dit goed voor het klimaat. Daarnaast zitten er veel verschillen in de manier waarop er wordt omgegaan met de dieren. Goede leefomstandigheden kun je bijvoorbeeld herkennen aan de drie Beter Leven sterren. Kun je dus toch niet van het vlees afblijven? Nuttig dan vlees van dieren waarvan duidelijk is dat ze goed zijn behandeld en ga voor onbewerkte vleeswaren

natuurlijk eten

Waarom milieubewust eten?

Bewust omgaan met eten is dus goed voor het milieu. Wanneer jij rekening houdt met het dierenwelzijn en met het milieu zorg je voor een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Je wil er toch alles aan doen om jouw ruimte op deze aarde zo klein mogelijk te houden? We leggen je alle voordelen van milieubewust omgaan met eten graag voor je uit. 

1. Verhogen van duurzaamheidswinst

Wanneer je bewust eet, geeft dit duurzaamheidswinst ten opzichte van een Nederlander die niet bewust omgaat met eten. Deze duurzaamheidswinst zorgt uiteindelijk wereldwijd voor een gezondere leefomgeving. Hoe krijg je deze duurzaamheidswinst? Minder vlees eten werd al even genoemd maar behalve vlees zijn er nog andere aspecten waar je over kunt nadenken. Duurzaam eten doe je bijvoorbeeld door minder te eten, alleen de producten die je op een dag nodig hebt. In de Schijf van Vijf van Voedingscentrum staan alle producten die je kunt eten om op een bewuste, en duurzame manier. Je kunt hier ook leuke dagrecepten vinden die je laten zien hoe je toch lekker, gezond en bewust kunt eten. Zo streven we met elkaar naar een duurzaamheidswinst. 

2. Beter voor dierenwelzijn

Milieubewust eten geeft ten tweede aan dat je denkt aan dierenwelzijn. Wanneer je naar de supermarkt gaat, kun je kijken naar keurmerken. Deze keurmerken geven aan dat de dieren leven onder goede en gezonde leefomstandigheden. Een bekend keurmerk is het Beter Leven keurmerk. Dit is een keurmerk van de Dierenbescherming en kun je vinden op kip, varken en eieren. Naast een Beter Leven keurmerk is er ook het keurmerk Goede Boer. Dit zijn boeren die hun nek uitsteken voor duurzaamheid en op een bijzondere en uitzonderlijke manier laten zien dat ze op een respectvolle manier omgaan met hun dieren. Tot slot heb je het keurmerk Milieukeur. Dit logo kun je behalve op vlees vinden op aardappelen, groenten en fruit en geeft aan dat er aan de milieueisen is voldaan. 

3. Goed voor natuur, milieu

Eten heeft invloed op het milieu. Dit kan komen door de grondstoffen waar het product van wordt gemaakt, de invloed die het product heeft op de energie en het klimaat. Het kan daarnaast ook zijn dat het product schadelijke stoffen bevat of dat er gebruik gemaakt wordt van veel verpakkingsmateriaal. Tot slot kan een product invloed hebben op de kwaliteit en kwantiteit van water. Dit zijn de duurzaamheidsthema’s op basis waarvan een product een keurmerk krijgt en waar jij dus aan bijdraagt wanneer je milieubewust omgaat met je eten. 

4. Eerlijke handel

Het woord ‘Fair Trade’ zal je vast wel bekend in de oren klinken. Fair Trade staat voor eerlijke handel. Dit betekent dat de prijzen voor bijvoorbeeld cacao, koffie of bananen uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië eerlijk zijn bepaald. Er is dus goed bekeken wat de daadwerkelijke kosten zijn van het product en hier is ook een schappelijke prijs voor gevraagd. Daarnaast zijn er verschillende milieu-eisen die bepalen of een product daadwerkelijk fair trade is. Je ziet vaak een fair trade embleem op een product wanneer een product aan deze eisen voldoet. Wanneer je dus bewust omgaat met eten kun je ook gaan voor deze fair trade producten.

Zoals je ziet zijn er goede redenen om milieubewust te gaan eten. Dit kun je natuurlijk ook stapje voor stapje doen. Alle beetjes helpen!

Lees ook:

–> Kenmerken van duurzaamheid
–> Trends en duurzaamheid