Is vis eten duurzaam?

Vis duurzaam

Het is beter voor mens, dier en milieu om vis te eten dan om vlees te eten. Vooral bij rood vlees is er veel water, land en energie nodig. Voor vis is dit in veel gevallen een stuk minder. Toch is het ook niet goed om voortdurend vis te eten. Want vis eten heeft ook negatieve gevolgen voor het milieu. Wat kan er nu wel en wat kan er niet? Is vis eten duurzaam? En op welke manier is vis eten dan wel duurzaam en op welke manier niet? In deze blog kom je achter de waarheid over de invloed van vis op de duurzaamheid.  

Is vis eten duurzaam?

Over het algemeen heeft rood vlees de hoogste milieudruk, daarna kip en ander gevogelte en als laatste vis. Dit betekent dat je beter vis kunt eten dan rood vlees of gevogelte. Vis is dus duurzamer dan vlees en gevogelte. Toch is vis ook niet duurzaam. Veel vissen worden levend verwerkt en gaan dood doordat ze stikken of ze sterven door onderkoeling wanneer ze worden ingevroren. Dit zijn geen leuke manieren om te sterven. 

vis eten

Vis en milieu

Vissen ervaren pijn, angst en stress wanneer ze worden gevangen en verwerkt. Toch bestaan er tegenwoordig ook manieren om vissen te verdoven voordat ze worden geslacht. Hierdoor voelen ze er niks van. Maar er is nog steeds geen oplossing gevonden om het welzijn van vissen te verbeteren. Er zijn een aantal keurmerken voor vissen waar je op kunt letten:

  • MSC- keurmerk wilde vis: Dit keurmerk is opgericht tegen overbevissing. Dit keurmerk wordt gegeven aan vissers die actief bezig zijn om de visstand op peil te houden. Deze vissers zorgen voor zo min mogelijk schade.
  • ASC- keurmerk kweekvis: Het ASC-keurmerk gaat over het welzijn van de vissen, natuur en milieu. Aan dit keurmerk zitten regels verbonden als ‘minder gebruik maken van antibiotica’, ‘duurzamer visvoer’ en ‘betere arbeidsomstandigheden’. Dit keurmerk is beoordeeld als top keurmerk. Het doet namelijk goede en strenge controles op transparantie en duurzaamheid. Wanneer vis een ASC-keurmerk heeft, zegt dit dus iets positiefs over de manier waarop de vissen en de processen daaromheen zijn aangepakt. 
  • Biologisch keurmerk kweekvis: Het biologische keurmerk herken je aan een blauw icoontje met een grote V. Biologische vis is een stuk duurder maar hier wordt veel beter aan het welzijn van de vis gedacht. Vissen zwemmen bijvoorbeeld met minder in een bassin in de zee. Daarnaast worden er geen chemicaliën gebruikt bij de verwerking van de vissen. Deze vissen krijgen ook biologisch voer waardoor ze sterk worden. 

Welke vis is duurzaam?

Verschil wilde en gekweekte vis

Bij wilde vissen heb je vaak kans op bijvangst. Je vangt bijvoorbeeld zeesterren, krabben of ondermaatse vis. Veel van deze vis wordt weer teruggegooid. 70 tot 80% van de teruggegooide bijvangst overleefd het niet. Om dit risico van bijvangst niet groter te maken moeten vissers aan de Noordzee hun bijvangst meenemen en verkopen. Dit doet de overheid met als reden dat vissers gerichter gaan vissen. Zo ontstaat er minder voedselverspilling is te hopen.

Bron: Wakker Dier, Voedingscentrum e.a. 

Lees ook:

Het kabinet en duurzaam voedsel