Duurzaam eten. Je hebt er misschien al veel over gehoord, maar je vindt het toch lastig om zelf duurzaam te gaan eten. Want hoe weet je zeker of een product wel duurzaam is? En kun je dan niet beter helemaal biologisch gaan eten? Is duurzaam eten hetzelfde als biologisch eten? We geven je graag voorbeelden over hoe een duurzame dag voor jou eruit zou kunnen zien.
Duurzaam en biologisch eten
Er zit een groot verschil tussen duurzaam en biologisch voedsel.
- Bij biologisch eten staat het dierenwelzijn voorop. Dieren krijgen meer leefruimte en boeren gebruiken geen kunstmest of andere chemische middelen. Een nadeel is echter dat biologische boeren meer grond nodig hebben en hetzelfde produceren. Daarnaast houdt een biologische boer niet altijd rekening met energieverbruik. Biologisch eten is dus niet voor alle mensen op de wereld dé oplossing voor het milieuprobleem.
- Bij duurzaam eten kijken boeren iets verder. Deze boeren streven naar een kleine impact op de aarde, het verminderen van CO-2 uitstoot en duurzaam energieverbruik. De Vegetarische Slager is hier een voorbeeld van. Duurzaam eten heeft dus meer impact op het milieu dan biologisch eten. Al sla je natuurlijk met biologisch eten ook al een hele goede weg in!
Is biologisch vlees wel biologisch?
Is biologisch eten gezonder?
Duurzaam eten voorbeelden
Ochtend
- Ongezouten noten: Noten zijn een goede vervanging voor vlees. Ze zijn gezond voor je en beter voor het milieu.
- Ei: In ei zitten veel voedingswaarden zoals eiwitten.
- Smoothie: Een smoothie is voedzaam en gezond. Je kunt er groenten instoppen als spinazie en bleekselderij en dit combineren met fruit zoals kiwi. Dan heb je een heerlijke groene smoothie. Ander fruit kan natuurlijk ook!
Middag
- Bonen: Bonen zijn peulvruchten. Peulvruchten zijn voedzaam en geen aanslag op het milieu.
- Champignons: Biologische champignons bevatten geen bestrijdingsmiddelen
Avond
- Kikkererwten: Ook kikkererwten zijn onderdeel van peulvruchten. Ze hebben een lage milieubelasting en zijn goed voor je gezondheid.
- Linzen: Ook linzen zijn peulvruchten en dus geen aanslag op het milieu. Heerlijk om te combineren met een pastagerecht.
- Vegetarisch vlees van de Vegetarische Slager: Dit vegetarische vlees is vooral gemaakt van soja.
- Pulled oats: gebruik dit product van haver, tuinbonen en erwten als vleesvervanger voor een eitwitrijke maaltijd.
Tips duurzaam eten
Wil je beginnen met duurzaam eten? Doe dit dan rustig aan. Je kunt beginnen om de onderstaande dingen toe te passen in je voedingspatroon:
Verspil geen voedsel meer
Denk na voordat je een maaltijd maakt. Met hoeveel personen ga je eten? Kan ik de restjes ook nog gebruiken als lunch de volgende dag? Gooi geen voedsel meer weg. Probeer exacte hoeveelheden te koken en restjes op te eten. Voedselverspilling heeft een negatieve invloed op het milieu.
Eet minder vlees
Vlees is de grote boosdoener, zoals we al eerder hebben vermeld. Van de één op de andere dag stoppen met vlees eten is een grote stap. Pak het daarom geleidelijk aan. Ga van elke dag vlees eten naar 4 keer per week vlees eten. Eet elke keer een beetje minder vlees. Je kunt ook een paar dagen vis eten (= heeft een lagere milieubelasting). Daarnaast kun je het vlees vervangen door noten of Vegetarische producten.
Let op de keurmerken
Wanneer je iets koopt, let dan op de keurmerken. Het Beter Leven keurmerk vind je bijvoorbeeld op veel producten in de winkel. Probeer producten te kopen die zijn voorzien van drie sterren.
Dit is een begin! Je kunt het natuurlijk steeds meer opbouwen, maar neem rustige stapjes en laat je lichaam wennen aan duurzaam eten. Succes!