Wat is rauwe honing?

Rauwe honing

Rauwe honing. Tegenwoordig vinden mensen deze term erg interessant. Zo zou rauwe honing goed voor je gezondheid zijn en minder suiker bevatten dan ‘gewone honing’. Er wordt natuurlijk vaak over honing gesproken in combinatie met de uitspraken ‘goed voor je gezondheid’, ‘vermindert de keelpijn’. Is dit allemaal waar? Wat is rauwe honing? Bestaat rauwe honing eigenlijk wel en is het wel goed voor je gezondheid? We beantwoorden graag enkele vragen voor je. 

Wat is rauwe honing eigenlijk?

Rauwe honing is eigenlijk een gekke term. Hoe kan honing rauw zijn? Wat is er rauw aan? Met rauwe honing wordt dan ook de honing bedoeld die rechtstreeks uit de bijenkast komt. Hier zijn dus geen voedingsstoffen aan toegevoegd. Rauwe honing is dus onbewerkte honing afkomstig van de imker uit de buurt. 

Wat is onbewerkte honing?

Het kenmerk aan deze onbewerkte of rauwe honing is dat er niks aan is toegevoegd. Dit betekent dat de honing niet is gekookt of gebakken. Er moet altijd iets aan de honing gebeuren. Een imker moet de honing bijvoorbeeld eerst ontzegelen, slingeren en vervolgens verwerken in potten of emmers. Maar meer gebeurt er vaak niet mee. Wanneer je honing koopt bij een Imkerij kun je er dus zeker van zijn dat je verse, lekkere en goede honing hebt. Wanneer je wilt dat er zo min mogelijk met de honing is gebeurd, kun je gaan voor de 

raathoning. Dit is de meest natuurzuivere honing die er bestaat. Raathoning is niet verwarmd, of gezeefd. Het is alleen gesneden. Echte onbewerkte honing is dus de raathoning van de bij. 

Is honing goed voor je gezondheid?

Een andere vraag die veel voorkomt is de effecten die onbewerkte honing heeft op je gezondheid. Is het echt zo goed voor je keel? Zorgt een kopje thee met honing ervoor dat je minder last hebt van je keel? Het antwoord is wetenschappelijk gezien nee. Er is officieel geen bewijs dat honing positieve effecten heeft op je gezondheid. Er zitten wel een aantal goede stoffen in zoals mineralen, vitaminen en eiwitten. Dit is echter weinig. Honing heeft dus niet een belangrijke bijdrage aan de voedingsstoffen die je door middel van ander eten binnenkrijgt. 

Is honing duurzaam?

Honing is een natuurproduct. Wanneer je onbewerkte honing koopt bij de imker krijg je de honing letterlijk van de bij. Hoewel het dus een natuurlijk product is, betekent dit niet dat rauwe honing ook goed voor je is. Honing is hetzelfde als suiker. Neem dus niet te veel honing. 

Voordelen van honing

Er zijn dus geen officiële positieve effecten van rauwe honing op je gezondheid. Veel mensen gebruiken het om keelpijn te verminderen en ervaren hier profijt van. Maar er is geen bewijs van, dus ga er niet vanuit dat de honing de keelpijn ook daadwerkelijk vermindert.
Bevat eiwitten, mineralen en vitamines
Natuurlijk product, komt direct van de bij

Zo weet je wat rauwe honing is en wat nu de echte voordelen zijn. Wat vind jij van honing?

Bron: Voedingscentrum, AD, Honingonline